Întrebări frecvente copii

Descoperă ce efect are asupra copilului stilul tău parental

Cei ”7 ani de acasă”? ”Cum îl crești, așa îl ai”?

Ei bine, nu sunt doar niște expresii populare. Modelul oferit de părinte în primii ani de viață chiar are un impact covârșitor asupra parcursului copilului.
Integrarea socială a copilului este influențată de modul în care el se comportă la nivelul grupului, de interiorizarea valorilor de cooperare, solidaritate, ajutor reciproc.
Poate cel mai greu dintre toate este să realizăm efectiv cum facem noi lucrurile în relație cu cei mici și ce consecințe au acestea.
Hai să vedem împreună stilurile parentale, subliniind, pentru fiecare dintre ele, caracteristicile părintelui și consecințele asupra copilului.
Reține, de pe acum, că nu există neapărat stiluri pure. Poți descoperi la tine că ”împrumuți” din mai multe stiluri sau poate că ai ca dominant un anume stil însă ”nu bifezi” toate aspectele.
Ce îți va fi de ajutor este să realizezi consecințele asupra copilului și, pe cât posibil, conștient, să adopți, pe alocuri, acele comportamente care îi sunt benefice celui mic/celei mici.
 1. Stilul indulgent
 Care sunt caracteristicile părintelui indulgent?
Acest părinte se ghidează dupa premisa: “Copiii vor înflori singuri la timpul potrivit”.
El îi permite copilului să se manifeste liber, făra să-i impună prea multe restricții. Este un părinte sensibil la drepturile altora. Pentru acest părinte o valoare deosebita o are libertatea de expresie a propriului copil, atât verbală, cât si artistică. El se consultă cu copilul atunci când ia o decizie, manifestă caldură și interes față de tot ceea ce face copilul, pedepsindu-l foarte rar.

Care sunt consecințele dezirabile asupra copilului?
Acest stil al părintelui îi permite copilului să își dezvolte creativitatea, capacitatea de a lua decizii, să își formeze o identitate proprie și să aibă o personalitate distinctă, marcantă, originală. Copilul se simte important, special, fapt ce favorizează creșterea nivelului stimei de sine.

Care sunt consecințele indezirabile?
Copilului crescut într-o manieră indulgentă îi va fi dificil să înțeleagă rolul limitelor, al regulilor și să țină cont de ele atunci când situatia o va cere. Mulți dintre adulți îl vor considera obraznic sau un copil problemă.  Acest copil va prelua curând „controlul familiei”, va face doar ceea ce va dori, fără să accepte sfaturi. În această situație, părintele va fi ,,depășit”.

 2. Stilul autoritar
Care sunt caracteristicile părintelui autoritar?
Acest părinte îi va cere copilului să respecte cu strictețe regulile existente. Cea mai mică greșeală a copilului va fi pedepsită. Filosofia lui de viata este: “Nimic nu este mai presus de lege”.
El nu simte nevoia să se justifice în fața copilului, replicând: “De ce? Pentru că sunt mama/tatăl tău! Nu discutăm!”.
Conflictele copil-părinte vor fi antrenate de dorința de independență a copilului. Aceasta va fi interpretată ca formă de rebeliune de către părinte.

Care sunt consecințele dezirabile asupra copilului?
Atitudinea rece și detașată a părintelui față de copil îl va determina pe acesta sa devină ordonat, disciplinat, respectuos, dar din păcate, mai puțin în virtutea unor valori, ci față de cei de care îi este frică. El își va dezvolta spiritul critic, devenind un perfecționist. Deși îi va aduce și reușite, perfecționismul îi va sabota bucuria propriilor realizări.

Care sunt consecințele indezirabile?
Copilul crescut de părinți autoritari va învăța greu să fie maleabil sau sensibil la dorințele altora. El nu îi va ierta pe cei care greșesc („Cum poate fi asa de proastă?”).
Acestui copil îi va fi dificil să comunice eficient, să dovedească inițiativă sau curaj în diversele împrejurări de viață. El va fi veșnic nemulțumit, temându-se în permanență să nu facă greșeli.
 3. Stilul indiferent
Care sunt caracteristicile părintelui indiferent?
Acesta neglijează copilul, nefiind interesat de realizările lui. Nu manifestă deseori trăiri emoționale pozitive față de copil, dând impresia că acesta este o povară de care s-ar putea lipsi. Filozofia de viață a lui este: „În viață nu te poti baza pe altcineva decât pe tine însuți”.

Care sunt consecințele dezirabile asupra copilului?
Copilul crescut astfel se va baza mereu pe propria experiență. Chiar și la vârsta adultă, când alții vor încerca să îi dea sfaturi despre cum să se comporte sau să își crească copilul, el nu se va lăsa influențat de acestea. Lipsa afecțiunii îl va face mai rezistent la dificultățile vieții.

Care sunt consecințele indezirabile?
Acest copil va învăța că părerea lui nu contează. Se va simți neimportant pentru ceilalți, dezvoltând o stimă de sine redusă și complexe de inferioritate. Poate deveni timorat, rigid, insensibil la sentimentele și dorințele celorlalți, apatic, pragmatic. Prejudicul afectiv resimțit de el, îl determina să considere că „Iubirea te face mai vulnerabil, mai slab”.

 4. Stilul protector
Care sunt caracteristicile părintelui protector?
Pare a fi un părinte model, atent la nevoile copilului, oferindu-i acestuia securitate și educându-l după principiul “Nu tot ce zboară se manâncă”.
El încearcă să îl învețe pe copil să se protejeze de ceea ce vine din exteriorul familiei. Protecția este, uneori, exagerată. Fiind veșnic îngrijorat, creează multă tensiune prin agitația sa. În fața unei probleme, acest părinte caută vinovații și face morală.
Confruntat cu dorința de independență a copilului, intră în panică, dar nu creează conflicte.

Care sunt consecințele dezirabile asupra copilului?
Acest copil va avea parte de afecțiunea părinților, de protecția lor și de educație.

Care sunt consecințele indezirabile?
Când este mic, copil poate avea tulburări de somn, de regim alimentar, dar și stări de frică nejustificate. Cu timpul, copilul se simte sufocat, având tendința de a se îndepărta de părinte. Îi va fi dificil să comunice cu acesta și astfel, va ajunge să îi ascundă anumite lucruri. Pus in situația de a își exprima furia sau mânia, o face indirect, prin acte de răzbunare sau sabotaj.

 5. Stilul democratic
Care sunt caracteristicile părintelui democratic?
Are grijă ca drepturile copilului să fie întotdeauna respectate. El va stabili reguli ce trebuie respectate de întreaga familie. Pentru el omul este pe primul loc, funcționând după principiul “Toți suntem egali în fața lui Dumnezeu”.
Este indulgent, flexibil și deschis spre nou, acceptând orice ar putea ameliora viața copilului și a familiei, dar și suficient de autoritar pentru a impune o disciplină riguroasă.
Îi oferă copilului securitatea de care are nevoie și are încredere în capacitatea acestuia de a lua decizii personale. Îl încurajează pe copil să fie independent, respectându-i opiniile, interesele și personalitatea.

Care sunt consecințele dezirabile asupra copilului?
Copilul va fi echilibrat emoțional, dezvoltându-și armonios personalitatea și comunicând eficient. El isi manifestă creativitatea, are capacitate decizională, autonomie personală și un nivel ridicat al stimei de sine. Este învațat să îi respecte pe ceilalți, să le ia în considerare opiniile, să își exprime curajos punctele de vedere. El își va îndeplini propriile vise, identificandu-și atitudinile și alegând meseria potrivită.

Care sunt consecințele indezirabile?
Un copil crescut astfel se va adapta cu greu stilului autoritar pe care l-ar putea întâlni la școală, în anumite grupuri de prieteni, în armată etc. 

Cristina Tohanean
Psiholog, psihoterapeut

Te așteptăm cu drag!

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Copyright © 2024. All rights reserved cristinatohanean.ro.