Întrebări frecvente copii

Creativitatea: o ”Cenușăreasă” printre alte abilități ale copilului?

Hai să fim serioși! Dacă abilitățile copiilor ar fi un regat, probabil că Regele ar fi Limbajul și regina ar fi Dezvoltarea motorie. În special la vârstele mici.
Bineînțeles, ar avea supuși puternici și cu importante roluri în regat: Memoria, Gândirea și Atenția ar fi Doamnele de încredere de la curte iar Scrisul și Cititul ar fi Sfătuitorii curții regale.
Chiar și Emoțiile s-ar bucura de funcții înalte.
Dar ce face mica noastră Creativitate la curtea regală?
De obicei consiliul regal o cam ignoră.
Îi cam încurcă pe mai marii din regat.
Mereu vine cu idei noi, uneori lipsite de sens. Nu prea își găsește locul doar pentru că puțini stau să o asculte.
Doar Zâna cea bună îi este prietenă apropiată și știe de ce e capabilă Creativitatea. Cum a aflat asta?
A văzut că ideile simpaticei Creativități îi animă pe ceilalți când o ascultă. Le dă o libertate fantastică și un sentiment de siguranță nemaivăzut. În mod miraculos, îi face să vadă altfel lucrurile, să folosească ideile și obiectele cum nu se gândiseră până atunci. Pe scurt, îi ajută să fie deschiși, mai puțin rigizi și astfel să aibă mai mult succes.
Încă nu am încălecat pe o șa, povestea continuă, dar hai să revenim în zilele noastre!😊
Ei bine, e o realitate că lipsa de timp a părinților dar și focusarea pe abilitățile practice, care ajută la performanțele școlare o fac pe mica noastră Creativitate Cenușăreasa abilităților.

Eu vreau să te invit să înțelegi mai bine ce înseamnă această abilitate pentru copilul tău și cum poate fi ea dezvoltată, chiar de către tine, prin câteva idei de jocuri și activități.

Ce impact are de fapt creativitatea asupra dezvoltării copilului tău?

Te voi întreba pentru început: tu știi care este diferența între un copil creativ și unul ”necreativ”?
Hai să lămurim lucrurile: niciuna!
De fapt, singura deosebire între copiii creativi si cei necreativi este că cei creativi au crescut considerându-se creativi, iar ceilalți nu.

Și încă ceva cu totul surprinzător: știai despre creativitate că este înnăscută?
Exact, ne naștem cu această capacitate de a fi creativi. Totuși, fiind o structura definitorie a personalității individului, creativitatea este un proces care, deși este înnăscut, este supus influențelor de mediu.
A crea înseamnă a zămisli, a aduce la viață, a produce, a cauza, a genera, a compune. Creativ este cel care se caracterizează prin originalitate, expresivitate, este imaginativ, inventiv, inovativ, pionier.
În viața de adult, creativitatea ne ajută să ne remarcăm într-un domeniu prin idei noi, originale dar și să găsim soluții la problemele cu care ne confruntam zi de zi.

Copiii a căror creativitate a fost încurajată sunt mai stăpâni pe ei și mai liberi în activitățile realizate sau în soluțiile căutate.
De fapt, creativitatea merge mână în mână cu încrederea în forțele proprii. Pentru că una din metodele de potențare a creativității este să încurajezi copilul să aibă încredere cât mai mare în el:
* Copiii creativi prețuiesc foarte mult originalitatea lor,
* Nu se tem atunci când greșesc,
* Nu se sfiesc să pară extravaganți sau să fie în minoritate,
* Au capacitatea de a explora mai multe idei, nu sunt dependenți excesiv de ideile altora,
* Își dezvoltă capacitatea de a vedea infinitatea de nuanțe de gri care exista între alb și negru,
* Sunt feriți de pragmatismul exagerat care reprezintă un blocaj în manifestarea spiritului creator.

Prin ce modalități ai putea să dezvolți latura creativă a copilului tău?

La vârsta copilăriei principala formă de activitate este jocul. Fiecare moment petrecut cu copilul poate fi un prilej de joc, de dezvoltare a laturii creative a acestuia:
* Jocuri de genul „Ce s-ar întâmpla dacă…?” vor dezvolta îndemânarea copilului de a utiliza cuvinte, idei, soluții la diferite probleme. Aceste întrebări pot fi referitoare atât la ceea ce captează interesul copiilor, cât și la lucruri fără logică, precum „Ce ai face daca ai avea 6 mâini in loc de două?” „Ce s-ar întâmpla dacă mașinile ar avea roți pătrate?”, „Cum ar fi dacă toată lumea ar trăi într-o singură casă?”

* O alta modalitate de dezvoltare a creativității ar fi aceea de a-i învăța pe copii sa treacă dincolo de fixitatea funcțională a obiectelor descoperind și alte întrebuințări (neobișnuite) ale acestora decât cele uzuale. Jocuri de genul: “Spune cât mai multe întrebuințări ale unei cărți, ale unei furculițe, ale unui scaun etc.” îl vor ajuta pe copil să găsească soluții inedite la problemele cu care se confruntă.

* Jocuri precum: “Imaginează-ti cât mai multe lucruri pe care ar putea să le reprezinte fiecare dintre desenele de mai jos” (se vor pune la dispoziția copilului mai multe figuri neclare) ajută copilul să își dezvolte imaginația. Sau pur si simplu atunci când sunteți în parc vă puteți îndrepta privirile spre cer pentru a descoperi cu ce seamănă norii.

* Alege mai multe perechi de obiecte (“casă, colivie”, “morcov, mar”, “scaun, fereastră”, “pisică, bunica” etc.) și cere-i copilului să găsească cât mai multe asemănări între ele. Îl va ajuta sa treacă dincolo de aparențe și să surprindă cât mai multe nuanțe.

* De asemenea, creativitatea poate fi dezvoltată si prin jocuri de cuprindere mentală a numeroaselor posibilități: “Spune toate obiectele de formă pătrată pe care le cunoști”, “Enumeră toate obiectele de culoare galbenă pe care le cunoști”, “Enumeră toate obiectele care scot sunete”, “Enumeră toate modalitățile prin care ai putea ajunge de acasă până în orașul sau țara X”.

* Sarcini precum “Ce schimbări ai aduce unui cățeluș de jucărie, caiet de școală, penar, mașini, oraș etc. pentru a fi mai util, mai plăcut, mai interesant?” facilitează dezvoltarea originalității.

* De asemenea, poți oferi copilului o gamă cât mai variată de experiențe care oferă posibilitatea achiziționării unui material cat mai bogat. Acest material constituie “cărămizile” necesare “construcțiilor” imaginative și creative ale copilului din regatul său de cunoaștere despre care vorbeam la început😊 Astfel, ia în calcul: lectura unor povești ilustrate, citirea enciclopediilor pentru copii, utilizarea dicționarelor ilustrate, vizitele la zoo, la muzee, excursiile de tot felul.

Te invit, așadar, să dai frâu liber imaginației și creativității, să scapi de încorsetările culturale și profesionale și să te joci împreună cu copilul/copiii tăi.
Cercetările în zona creativității demonstrează ca există o legătură mare între joc si atitudinea creativă, astfel încât persoanele care au atitudini jucăușe și care nu iau întotdeauna viața în serios tind să creeze foarte multe idei originale.

Cristina Tohanean,
Psiholog, psihoterapeut

Te așteptăm cu drag!

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Copyright © 2024. All rights reserved cristinatohanean.ro.