Întrebări frecvente adulți

Ce specialist te poate ajuta atunci când ai o problemă psihoemoțională?

Ce specialist te poate ajuta atunci când ai o problemă psihoemoțională?

Tot mai multe persoane apelează în zilele noastre la servicii menite să le aducă starea de bine emoțional, mai ales în orașele mari.
Dar la cine mergem?
Ce este și ce face mai exact psihologul?
Dar psihiatrul?
Păi și atunci ce este mai exact psihoterapeutul?
Și logopedul?
Nu ne este clar care este rolul fiecăruia.

Mai mult, îți spun din experiența mea directă și din cea a colegelor mele din clinica pe care o conduc că, de cele mai multe ori, clienții ni se adresează cu titlul de „doamna doctor” și nu cu cel de doamna psiholog, psihoterapeut sau doamna logoped.
Este un lucru ce trebuie clarificat de la bun început. De ce?
Pentru mine, experiența de mai sus este un indiciu important. Devin foarte atentă și sondez așteptările clientului în legatura cu actul terapeutic: în primul rând mă asigur că știe unde a sunat și apoi îi explic ce servicii poate primi.
Să îți mai spun ceva. Este normal să existe această confuzie, cea între psiholog, psihiatru si psihoterapeut.
În primul rând, toate trei seamănă ca și denumire.
Apoi, toate se adresează oamenilor care vor să depășească o suferință emoțională pe care nu au reușit să o depășească singuri sau apelând la ajutorul familiilor sau al prietenilor.
Nu în cele din urmă, toate cele 3 profesii au același obiectiv: sănătatea mintală a individului.
Mai mult, îți mărturisesc că, în ziua de azi, de fapt, meseria de psiholog practic nu mai există. Cum așa?
Dacă te lupți cu simptome depresive și te vei adresa unui psiholog care munceste în psihologia transporturilor este puțin probabil să obții ajutorul pe care îl cauți.
În cadrul Colegiului Psihologilor din România există 4 comisii de acreditare, printre care și cea de “Psihologie Clinică, consiliere psihologică și psihoterapie”.
Așadar specialiștii din psihologie clinică, psihoterapie și psihiatrie se întâlnesc pe teritoriul sănătății mintale și pe acest teritoriu confuzia dintre ei este foarte mare.

Sunt sigură că te-ar ajuta să înțelegi diferențele dintre aceste profesii, pentru o alegere mai informată.
Așadar, principalele diferențe între cei 3 specialiști sunt simple: întâi e vorba de pregătirea teoretică și apoi vorbim de tipul de tratament.
Să le vedem, pe rând, pe fiecare.
Ca să fie și mai clar, voi lua, ca exemplu, o tulburare frecvent întâlnită, depresia și îți voi spune ce îți va oferi fiecare dintre cei trei profesioniști.

Care este rolul PSIHOLOGULUI CLINICIAN?
Psihologul clinician este absolvent al Facultății de Psihologie și al unui program de masterat în Psihologie clinică.
CEEA CE FACE este să EVALUEZE factorii de sănătate și de boală prin instrumente de evaluare standardizate, acreditate, prin observație clinică, prin interviu clinic și face partea de psihodiagnostic.
CEEA CE NU FACE este partea de INTERVENȚIE TERAPEUTICĂ. Competențele lui se limitează la consiliere psihologică de scurtă durată. Poate trimite clientul la consult psihiatric sau poate face recomandare pentru psihoterapie.
Luând exemplul depresiei, așa cum am promis, dacă prezinți astfel de simptome, psihologul clinician va putea să îți facă o evaluare în acest sens, fără ca la final să te alegi cu un diagnostic. Psihologul clinician va evalua procesele cognitive, atenția, imaginea de sine, prezența ideilor suicidare și alte aspect implicate în depresie.

Care este rolul PSIHIATRULUI?
Psihiatrul este absolvent al Facultății de medicină și al unui program de rezidențiat și al altor cursuri de specializare.
FACE partea de DIAGNOSTIC și partea de TRATAMENT MEDICAMENTOS. Psihiatrul vizează factorii biologici, modificările chimice de la nivelul creierului implicați într-o anumită tulburare.
Așadar, în cazul exemplului nostru cu depresia, psihiatrul va pune un diagnostic și va oferi medicație pentru eliberarea de simptome.

Care este rolul PSIHOTERAPEUTULUI?
Cel mai adesea psihoterapeutul este absolvent al Facultății de psihologie și al unui program masteral sau al unui program de formare profesională într-o anumită formă de psihoterapie.
În general formarea unui psihoterapeut durează în jur de 4 ani, cuprinzând o parte de formare teoretică, o parte de practică supervizată și o parte de dezvoltare personală.
CE NU FACE: psihoterapeutul nu are competența de a PRESCRIE MEDICAȚIE.
CE FACE: în funcție de formarea urmată (există mai multe școli de psihoterapie: psihoterapii cognitive-comportamentale, psihoterapie ericksoniană, psihanaliză, psihoterapie sistemică, gestaltterapie etc.) psihoterapeutul CONCEPTUALIZEAZĂ ÎNTR-UN ANUME FEL PROBLEMA CLIENTULUI (adică are o teorie cu privire la mecanismele psihologice implicate în apariția simptomatologiei clientului) și APLICĂ TEHNICI SPECIFICE SAU ECLECTICE PENTRU A OBTINE SCHIMBAREA TERAPEUTICĂ.
În exemplul depresiei, psihoterapeutul va începe un proces terapeutic cu tine. În funcție de tipul de psihoterapie vei avea ședințe individuale în care vei elimina cauzele, simptomele, deci neplăcerile acestei tulburări.

Ei bine, pentru că a fost amintit la început, ce face LOGOPEDUL?
Cu siguranță, dacă ești părinte de copil cu dificultăți de limbaj și exprimare, îți este util să vezi despre ce este vorba. Însă și adulții pot prezenta probleme logopedice.
Logopedul este cel mai adesea absolvent de psihologie, psihopedagogie specială, pedagogie care a urmat o formare tip Master în logopedie. Ce e bine de știut: cursurile de perfecționare nu formează un logoped ca specialist! Aceste cursuri vin doar să completeze studiile universitare și masterale.
CE NU ESTE LOGOPEDUL: nu este psiholog clinician, nici psihoterapeut.
CE FACE LOGOPEDUL: logopedul este specialistul care se ocupă de terapia tulburărilor de vorbire și de limbaj. Așadar, identifică problema și găsește cele mai potrivite metode de recuperare. Este adevărat că, uneori, prin prisma conectării problemelor de limbaj și cu alte tulburări emoționale sau comportamentale, logopedul, în practica sa, se află la granița dintre psihologie/psihoterapie și pedagogie.

Competențele în psihoterapie pot fi obținute și în celelalte profesii
Este bine să reții că, uneori, și psihologul clinician și medicul psihiatru sau logopedul e posibil să fi dobândit competențe în psihoterapie parcurgând un anumit program de formare.

Psihologul clinician și psihoterapeutul trec și ei prin trepte profesionale
La fel cum medicul este pe o anumită treaptă profesională care ne oferă indicii despre anii de experiență și formare continuă: medic rezident, medic specialist și medic primar, la fel și psihologul clinician și psihoterapeutul se pot afla pe trepte profesionale diferite: pornind de la treapta de supervizare, la cea de practică autonomă și apoi la cele de specialist și de principal.
Colaborarea între specialiști este esențială
Este foarte important ca mai ales în cazurile grave (schizofrenii, depresii cu risc suicidar crescut, tulburare bipolară) cei trei specialiști să colaboreze. De asemenea, dacă pacientul optează pentru tratament medicamentos este bine să lucreze și asupra vulnerabilității psihologice pentru a evita cât mai mult reapariția tabloului clinic.

Sper că îți sunt de folos aceste clarificări și că vei putea lua o decizie informată în cazul în care dorești să apelezi la unul dintre specialiști.

Tohănean Cristina-Angela
Psiholog clinician principal
Psihoterapeut principal în psihoterapii cognitiv-comportamentale
Psihoterapeut specialist în terapie ericksoniană și hipnoză clinică

 

Te așteptăm cu drag!

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Copyright © 2024. All rights reserved cristinatohanean.ro.