Loading...

Stilurile parentale

            Integrarea sociala a copilului este influentata de modul in care el se comporta la nivelul grupului, de interiorizarea valorilor de cooperare, solidaritate, ajutor reciproc. In toate acestea, modelul oferit de parinte este esential. Vom prezenta in continuare stilurile parentale, subliniind, pentru fiecare dintre ele, caracteristicile parintelui si consecintele asupra copilului.

  1. Stilul indulgent

 Care sunt caracteristicile parintelui indulgent?
            Acest parinte se ghideaza dupa premisa: “Copiii vor înflori singuri la timpul potrivit”. Ei ii permit copilului sa se manifeste liber, fara sa-i impuna prea multe restrictii. Este un parinte sensibil la drepturile altora. Pentru acest parinte o valoare deosebita o are libertatea de expresie a propriului copil, atat verbala, cat si artistica. El se consulta cu copilul atunci cand ia o decizie, manifesta caldura si interes fata de tot ceea ce face copilul, pedepsindu-l foarte rar.
Care sunt consecintele dezirabile asupra copilului?
            Acest stil al parintelui ii permite copilului sa-si dezvolte creativitatea, capacitatea de a lua decizii, sa-si formeze o identitate proprie si sa aiba o personalitate distincta, marcanta, originala. Copilul se simte important, special, fapt ce favorizeaza cresterea nivelului stimei de sine.
Care sunt consecintele indezirabile?
            Copilului crescut intr-o maniera indulgenta ii va fi dificil sa inteleaga rolul limitelor, al regulilor si sa tina cont de ele atunci cand situatia o va cere. Multi dintre adulti il vor considera obraznic sau un copil problema.  Acest copil va prelua curând „controlul familiei”, va face doar ceea ce va dori, fara sa accepte sfaturi. In aceasta situatie, parintele va fi ,,depasit”.

  1. Stilul autoritar

Care sunt caracteristicile parintelui autoritar?
            Acest parinte ii va cere copilului sa respecte cu strictete regulile existente. Cea mai mica greseala a copilului va fi pedepsita. Filosofia lui de viata este: “Nimic nu este mai presus de lege”. El nu simte nevoia sa se justifice in fata copilului, replicand: “De ce? Pentru ca sunt mama/tatal tau! Nu discutam!”. Conflictele copil-parinte vor fi antrenate de dorinta de independenta a copilului. Aceasta va fi interpretata ca forma de rebeliune de catre parinte.
Care sunt consecintele dezirabile asupra copilului?
            Atitudinea rece si detasata a parintelui fata de copil il va determina pe acesta sa devina ordonat, disciplinat, respectuos fata de cei de care ii este frica. El isi va dezvolta spiritul critic, devenind un perfectionist.
Care sunt consecintele indezirabile?
            Copilul crescut de parinti autoritari va invata greu sa fie maleabil sau sensibil la dorintele altora. El nu-i va ierta pe cei care gresesc („Cum poate fi asa de proasta?”). Acestui copil ii va fi dificil sa comunice eficient, sa dovedeasca initiativa sau curaj in diversele imprejurari de viata. El va fi vesnic nemultumit, temandu-se in permanenta de a nu gresi.

  1. Stilul indiferent

Care sunt caracteristicile parintelui indiferent?
            Acesta neglijeaza copilul, nefiind interesat de realizarile lui. Nu manifesta deseori trairi emotionale pozitive fata de copil, dand impresia ca acesta este o povara de care s-ar putea lipsi. Filozofia de viata a lui este: „In viata nu te poti baza de altcineva decat pe tine insuti”. 
Care sunt consecintele dezirabile asupra copilului?
            Copilul crescut astfel se va baza mereu pe propria experienta. Chiar si la varsta adulta, cand altii vor incerca sa-i dea sfaturi despre cum sa se comporte sau sa-si creasca copilul, el nu se va lasa influentat de acestea. Lipsa afectiunii il va face mai rezistent la dificultatile vietii.
Care sunt consecintele indezirabile?
            Acest copil va invata ca parerea lui nu conteaza. Se va simti neimportant pentru ceilalti, dezvoltand o stima de sine redusa si complexe de inferioritate. Poate deveni timorat, rigid, insensibil la sentimentele si dorintele celorlalti, apatic, pragmatic. Prejudicul afectiv resimtit de el, il determina sa considere ca „Iubirea te face mai vulnerabil, mai slab”.

  1. Stilul protector

Care sunt caracteristicile parintelui protector?
Pare a fi un parinte model, atent la nevoile copilului, ofeirndu-i acestuia securitate si educandu-l dupa principiul “Nu tot ce zboara se mananca”. El incearca sa-l invete pe copil sa se protejeze de ceea ce vine din exteriorul familiei. Protectia lor este, uneori, exagerata. Fiind vesnic ingrijorati, creeaza multa tensiune prin agitatia lor. In fata unei probleme, ei cauta vinovatii si fac morala. Confruntati cu dorinta de independenta a copilului, intra in panica, dar nu creeaza conflicte.
Care sunt consecintele dezirabile asupra copilului?
            Acest copil va avea parte de afectiunea parintilor, de protectia lor si de educatie.
Care sunt consecintele indezirabile?
            Cand este mic, copil poate avea tulburari de somn, de regim alimentar, dar si stari de frica nejustificate. Cu timpul, copilul se simte sufocat, avand tendinta de a se indeparta de parinte. Ii va fi dificil sa comunice cu acesta si astfel, va ajunge sa-i ascunda anumite lucruri. Pus in situatia de a-si exprima furia sau mania, o face indirect, prin acte de razbunare sau sabotaj.

  1. Stilul democratic

Care sunt caracteristicile parintelui democratic?
            Are grija ca drepturile copilului sa fie intotdeauna respectate. El va stabili reguli ce trebuie respectate de intreaga familie. Pentru el omul este pe primul loc, functionand dupa principiul “Toti suntem egali in fata lui Dumnezeu”. Este indulgent, flexibil si deschis spre nou, acceptand orice ar putea ameliora viata copilului si a familiei, dar si suficient de autoritar pentru a impune o disciplina riguroasa. Ii ofera copilului securitatea de care are nevoie si are incredere in capacitatea acestuia de a lua decizii personale. Il incurajeaza pe copil sa fie independent, respectandu-i opiniile, interesele si personalitatea.
Care sunt consecintele dezirabile asupra copilului?
            Copilul va fi echilibrat emotional, dezvoltandu-si armonios personalitatea si comunicand eficient. El isi manifesta creativitatea, are capacitate decizionala, autonomie personala si un nivel ridicat al stimei de sine. Este invatat sa-i respecte pe ceilalti, sa le ia in considerare opiniile, sa-si exprime curajos punctele de vedere. El isi va indeplini propriile vise, identificandu-si atitudinile si alegand meseria potrivita.
Care sunt consecintele indezirabile?
            Un copil crescut astfel se va adapta cu greu stilului autoritar pe care l-ar putea intalni la scoala, in anumite grupuri de prieteni, in armata etc. 

Cristina Tohanean
psiholog, psihoterapeut

Lavinia Neacsu
psihopedagog

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0723552250
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri