Loading...

Sunt firesti fricile copilului meu?

             Frica este o emotie normala care se manifesta incepand cu varsta de 6-7 luni. Prin urmare, fiecare copil traieste frica intr-un moment sau altul din viata sa. Cu toate acestea, unii copii sunt exagerat de tematori in raport cu orice situatie si au nevoie de un plus de confort din partea parintilor, educatorilor sau a prietenilor lor.

            Literatura de specialitate propune urmatoarea clasificare a fricilor normale care apar la copii in diferite perioade de varsta:

  • Intre 6 si 12 luni copiii se tem de sunete putenice care vin din spatele lor, de lipsa suportului (miscari bruste prin care ar putea fi scapati din bratele adultilor), de straini si de separea de parinti;
  • La 1-2 ani, predominanta este anxietatea de separare, frica de straini, de schimbari aparute in mediu;
  • La 3-4 ani apare teama de intuneric, frica de a fi lasat singur, frica de insecte sau de animale mici;
  • La 5-6 ani predomina frica de animale salbatice, de fantome, de monstri sau de “oameni rai”;
  • La 7-8 ani ani copiii se tem de diferite aspecte legate de scoala, de fiinte sau evenimente supranaturale, de pericolul fizic;
  • La 9-11 ani, apar frici legate de razboi, sanatate, raniri corporale, performante scolare.

            Asadar aceasta ar fi o succesiune normala a trairilor de frica pe care le “parcurge” orice copil.  Frica poate veni, fie ca un raspuns normal la o intreaga constelatie de evenimente, de la schimbari legate de scoala, examene, pana la divortul parintilor, fie poate fi un simptom care semnalizeaza necesitatea investigarii altor tulburari de ordin fizic sau psihologic/psihiatric.
            Cand putem sa vorbim despre o frica anormala, disfunctionala?
            Contextul in care apare frica ne poate oferi un indiciu in acest sens – frica anormala fiind acea frica nejustificata de amenintarea obiectiva.
            De asemenea, frica este considerata anormala cand apare mai frecvent, cu o intensitate si durata mai maredecat in cazul majoritatii indivizilor, sau cand are un caracter pervasiv (perturba functionarea normala a copilului: copilul nu se mai joaca, nu mai este atent la gradinita, scoala, nu mai mananca, nu mai doarme bine etc.).
           Este bine ca parintii sa evite infricosarea copilului vorbind despre "bau-bau", vrajitoare si alte personaje inspaimantatoare pe care parintii ii cheama in ajutor cand vor sa-i disciplineze pe copii. Aceste personaje se intorc impotriva parintilor in timpul noptii sau cand copilul trebuie sa se separe de parinte. De asemenea presiunile parintilor pentru performanta pot lua forma fricii de greseala si a lipsei de incredere in capacitatile proprii.

Cristina Tohanean

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Pipera


Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • Zona Metrou Pipera, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Hermes Business, Cladirea B, Et.2, Birou Regus 225, Sector 2, Bucuresti
  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0723552250
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri