Loading...

Cum sa ii dai copilului unul din cadourile nepretuite: independenta

Your effect on your child's attachment

         Voi incepe prin a va spune doua intamplari. Nelegate una de cealalta, dar care mi-au ramas intiparite in minte de-a lungul timpului. Si acum imi mai amintesc detaliile.

Prima s-a petrecut intr-un hypermarket. Asteptam la coada; in fata mea era o mamica cu un prichindel care nu avea mai mult de un an: il asezase in spatiul acela ca un scaunel din carucior. Ii venise randul sa puna produsele pe banda si a realizat ca nu luase un produs, nu mai stiu care. I-a spus casierei ca vine repede ca raftul era aproape si a plecat in fuga. Totul s-a intamplat super rapid, nici nu eram atenta initial insa am remarcat cand a inceput sa planga cel mic. Mama nu a intarziat mult (pesemne ca s-a gandit ca nu are rost sa il ia si pe copil). Când a ajuns, copilul plangea in continuare de mama focului.

 La vederea mamei copilul s-a oprit din plans, mama l-a mângâiat pe creștet și i-a spus că îi pare rău că a fost speriat; copilul s-a jucat cu pachetul de napolitane colorat și foșnitor până mama a pus toate produsele în sacoșă și a plătit.

A doua intamplare a avut loc intr-un parc din apropierea locuintei mele. Tin minte ca si acum, erau mai multi copii stransi la langa tobogane…

            … Am remarcat una dintre mamici extrem de grijulie, speriata chiar as putea spune care statea tot timpul langa baietelul ei cam de un an si cateva luni, pana intr-un an si jumatate. Baietelul voia sa imite copiii cei mari si ba incerca sa se catere pe scari, ba statea in fata toboganului spre disperarea mamei care nu stia cum sa il mai “fereasca” sa nu fie lovit sau sa cada și tresărea speriată la fiecare mișcare mai bruscă a copilului. La un moment dat atentia mamei a fost distrasa de o cunostinta care venise cu un bagaj si a chemat-o la banca situata un pic mai departe de tobogan. Mama s-a indreptat catre cunostinta ei si au inceput sa discute si sa se uite in bagaj. Intre timp copilul era astfel pozitionat incat vederea ii era obturata de un grup de copii, nemaivazandu-si astfel mama. A inceput sa planga speriat; initial mama lui nu a remarcat insa destul de repede a pornit catre el si l-a luat in brate.

La vederea mamei copilul s-a oprit din plâns, dar și-a ignorat cu desăvârșire mama, nerăspunzând tentativelor ei de a interacționa cu el.

 

            M-a frapat cat de clar aratau copiii ceea ce deja se intiparise in comportamentul lor, in relatia cu mama.

Si ilustreaza ceea ce vreau sa va povestesc in continuare.

 

Nu stiu daca stiti, dar pana de curand, prin anii cincizeci și șaizeci, psihologii considerau că legătura specială dintre copil și persoana care îl îngrijea, mama lui cel mai adesea, se datora faptului că mama îi ofera copilului îngrijire și hrană.

 

Bineinteles, nimic mai eronat. Cred ca ne amintim cu totii de copii ale căror nevoi de hrană erau asigurate (copiii din orfelinate, de exemplu) și care totusi nu reușeau să se dezvolte normal. Ba chiar aveau carente serioase in ceea ce priveste dezvoltarea lor per ansamblu, atat cognitiva, emotionala dar si fizica sau relationala.

 

John Bowlby, psihiatru, psihanalist si terapeut si-a dedicat viata cercetarii dezvoltarii copiilor si a venit cu o teorie, valabila si astazi, care explica rezultatul interactiunii dintre copil inca de la nastere si a celei care il ingrijeste – mama in cele mai multe cazuri.

El a enuntat teoria atașamentului iar in urma studiilor sale secondate de colega sa, Mary Ainsworth, care a extins și testat aceste idei s-a arătat în mod clar faptul că legătura emoțională dintre bebeluș și persoana care îl îngrijește este esențială pentru supraviețuirea și dezvoltarea copilului. Bowlby a susținut întotdeauna faptul că atașamentul este parte integrantă a comportamentului uman pe tot parcursul vieții.

Ei bine, ce este pana la urma atasamentul?

Acesta este relatia afectiva care se formeaza intre persoanele semnificative din jurul copilului, in special mama, si copil.

 

 Atasamentul dintre copil si mama se formează între 9 luni și un an și jumătate si constituie o baza care ii permite copilului sa se deschida catre lumea inconjuratoare si sa o exploreze.

 

Cu alte cuvinte, atasamentul este ca un fel de temelie pe care copilul construieste apoi o cladire.

Pe parcursul copilariei va mai dezvolta relatii de atasament si cu alte persoane semnificative pentru el: bunici, educatori, bone. Aceste relatii de atasament pot fi diferite, in functie de atitudinile adultilor.

 

Revenind la intamplarile despre care ti-am povestit la inceput, ce tip de atasament crezi ca a dezvoltat fiecare dintre copii?

 

Sa vedem impreuna prin ce se traduce atasamentul securizant dar si cele nesecurizante:

 

Atasament securizant

·       Daca mama sau alta persoana semnificativa lasa copilul singur acesta este trist.

·       In momentul in care mama se reintoarce, copilul este securizat de prezenta acesteia si isi continua jocul sau comportamentele de explorare a mediului in care se afla.

·       In relatiile cu ceilalti, acesti copii se remarca prin faptul ca sunt populari si empatici.

·       Un atasament securizant permite copilului sa achizitioneze autonomia si competenta pe fundalul increderii in sine.

Daca un copil este securizat el se va adapta mai usor la noul mediu (ca de exemplu gradinita), va avea incredere ca va reusi in activitatile pe care doreste sa le realizeze si nu va dezvolta o teama de esec.


Atasament evitant

·       La plecarea persoanei de atasament copilul se manifesta prin tipete, iar la intoarcerea ei copilul o evita, o ignora.

·       In relatiile cu ceilalti, copiii cu acest tip de atasament sunt agresivi, se simt neiubiti, cer sa li se dea atentie,  isi bat joc de suferinta celorlalti.


Atasament anxios-rezistent

·       Acesti copii sunt excesiv de suparati la plecarea mamei si ambivalenti la sosire (nu pot fi calmati daca sunt luati in brate, plang, desi cauta sa fie luati in brate)

·       Acest lucru nu le permite sa desfasoare comportamente de explorare, de cunoastere.

·       In colectivitate acesti copii se remarca prin faptul ca sunt preocupati mai mult de ei insisi si pun limite ambigue in raport cu ceilalti.


 Cum apar cele trei tipuri de atasament?


         Tipul de atasament nu este innascut ci se formeaza in functie de caracteristicile si atitudinile parintilor, persoanelor semnificative din jurul copilului.

 

Un parinte sensibil, disponibil, responsiv, previzibil, accesibil va favoriza construirea unui tip securizat de atasament.

Acest atasament va da copilului siguranta relationala, sociabilitate si rezilienta (capacitatea de a rezista unor situatii dificile).

Capacitatea mamei si a celorlalte persoane semnificative din jur de a percepe si de a interpreta de o maniera adecvata semnalele si cererile implicite ale copilului, si de a le raspunde intr-un mod adecvat este de natura sa securizeze copilul.


         Pe de alta parte, parintii care au o atitudine de respingere a copilului, de ignorare sau o atitudine intruziva sau cei care se simt copleșiți de nevoile copilului, fiind tipul de părinți “slabi” contribuie la formarea unui atasament de tip evitant.

 

Si nu in ultimul rand..

Parintii cu o atitudine imprevizibilă, inconsecventă contribuie la formarea unui atasament de tip anxios-rezistent.

 

           Desi atasamentul de tip securizat aduce cele mai multe beneficii dezvoltarii copilului nici celelalte tipuri de atasament nu sunt tipuri patologice de atasament.

Important de retinut este ca acest tip de atasament nu este innascut. Asa cum el s-a creat din relatie, copiii cu atasamente nesecurizante se pot vindeca prin relatie terapeutica.

 

Cristina Tohanean, psiholog, psihoterapeut

 

 

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0723552250
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri