Loading...

Adaptarea copilului la gradinita

          Dragi mamici, tatici şi bunici, a sosit momentul ca puiul dvs. sa se deschida catre noi experiente. Experientele emotionale de pana acum constituie o baza pentru a introduce in relatie persoane si obiecte noi. In continuare rolul dvs. e foarte important in realizarea acestei tranzitii : de la experienta de a fi membru al familiei, centrul in jurul caruia graviteaza totul la experienta de a fi impreuna cu altii, de a respecta reguli, de a invata lucruri noi intr-un cadru organizat.
          Aducerea copilului la gradinita poate implica multa ambivalenta mamicilor : stiu ca este spre binele copilului sa frecventeze gradinita, dar in acelasi timp il cred inca prea mic pentru a se descurca fara ele, incearca teama de a nu mai fi cele mai importante in viata copilului sau teama unui nou inceput in plan profesional.
          Si pentru unii copii separarea de mama, bunica este traita cu multa anxietate. Sunt foarte importante experientele anterioare ale copilului cu parintii sau bunicii : daca copilul a trait in repetate randuri experienta de a se gasi dintr-o data fara mama sau bunica, acestia preferand sa plece pe furis, decat sa se confrunte cu plansul copilului la despartire, copilul traieste in permanenta ingrijorarea ca parintii nu se mai intorc sa-l ia si frica de a ramane in mod imprevizibil fara ei.

            Cum puteti preintampina dificultatile si cum puteti sa-l sprijiniti pe copil daca este un copil mai anxios?

 • Este foarte important sa investiti pozitiv frecventartea gradinitei de catre copil: sa discutati cu cateva luni inainte despre faptul ca va merge la gradinita, sa punctati ca doar copiii mari merg la gradinita, sa vorbiti despre lucrurile minunate pe care le va invata acolo, despre copiii pe care ii va cunoaste, despre faptul ca sunteti mandri ca el va merge la gradinita. Optimismul dvs. si emotiile pozitive pe care le transmiteti copilului in timp ce vorbiti despre aceste lucruri vor fi un semnal pentru copil ca nu are motive de ingrijorare. Reactiile emotionale ale parintilor sunt un indicator pentru copil in ceea ce priveste dezirabilitatea sau indezirabilitatea unor persoane si experiente.
 • Cu ceva timp inainte de inceperea gradinitei este bine sa va familiarizati copilul cu oamenii/locul respectiv înainte de a-l lăsa singur acolo. Faceti asadar vizite la gradinita, prezentati-i copilului educatoarea de la grupa.
 • Lasati copilul in primele zile mai putin timp la gradinita. Chiar daca doriti ca in final sa lasati copilul la programul lung este bine sa aveti in vedere o saptamana-doua de acomodare, in care numarul de ore pe care le petrece la gradinita sa creasca progresiv.
 • Realizati un ritual de despartire: de exemplu insotiti copilul in vestiar, il ajutati sa se schimbe, il conduceti pana la usa si ii dati un pupic de despartire, il imbratisati , ii urati succes, il informati cine va veni dupa el, dupa care va despartiti. Sunt foarte importante evitarea prelungirii despărţirii sau a revenirii de mai multe ori a părintelui pentru a vedea „ce face” copilul si evitarea plecării „pe furiş” a părintelui. O singura abatere este suficienta pentru ca in viitor copilul sa incerce din nou sa obtina beneficiul de a mai sta un pic cu el. Este bine sa aveti un ton optimist la despartire, transmitand astfel copilului ca „totul e ok.
 • Este bine sa intariti comportamentele pozitive ale copilului sa-l laudati si sa-i reamintiti cat de curajos este. Puteti avea discuţii despre cum s-ar descurca într-o asemenea situaţie un personaj de poveste sau despre cat de mandru ar fi acel personaj de prestatia copilului.
 • Daca la despartire copilul plange este bine sa vorbiti cu el, sa-i aratati ca ii intelegeti si ii acceptati suferinta, însă fără  o simpatie exagerată (aceasta ar risca sa intareasca acest comportament indezirabil al copilului).
 • Se recomanda evitarea oricăror glume sau ridiculizări ale manifestarilor copilului.
 • De asemenea, este importanta evitarea recompensării copilului pentru a-l face să îşi mascheze supărarea – de exemplu, dacă i se propune o activitate plăcută după despărţirea de părinte,  aceasta trebuie să fie oferită necondiţionat. Altfel apre riscul intaririi comportamentului problematic.
 • La sfarsitul zilei parintele trebuie sa aiba reactii normale de bucurie la revederea copilului, fara exagerari si fara sa transmita ideea ca si el a fost mort de ingrijorare iar acum traieste o mare usurare ca puiului lui nu i s-a intamplat nimic.
 • Daca si parintele este foarte anxios poate reveni cu un telefon pe parcursul zilei pentru a se interesa de starea copilului.

            Va doresc, asadar, succes si dumneavoastra si copilului dumneavoastra in parcurgerea aceastei etape!

Cristina Tohanean

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

 • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
 • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
 • 0723552250
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri