Loading...

PERFECȚIONISMUL, UN ATU ÎN PROMOVAREA PROFESIONALĂ?

Nume: V. V

Vârstă: 50 ani

Sex: feminin

Mediu de provenienţă: urban, Bucureşti

Nivel de studii: studii universitare

Statut marital: căsătorita, are o fiica de 21 de ani

Statut economic: superior

Diagnostic psihiatric: atac de panica

Scurta prezentare a evenimentelor semnificative din anamneza pacientului

V.V. în vârstă de 50 de ani, căsătorită, are o fată de 21 de ani, relatii familiale bune, vine la cabinetul psihologic după un consult psihiatric unde a fost diagnosticată cu atacuri de panică. Pacienta relatează că în ultimele trei luni şi jumătate la serviciu i s-a făcut rău de mai multe ori, a simţit că se sufocă, a avut palpitaţii puternice „inima îmi bătea practic în gât, mi-a venit să leşin şi mă gândeam că ăsta este sfârşitul”. În dorinţa de a nu fi văzută de către colegi a suportat aceste manifestări considerând că se vor opri şi pe măsură ce ele s-au repetat (de cinci ori în acest interval) ea a devenit din ce în ce mai speriată. La sfaturile unei mătuşi a mers la psihiatru unde a fost diagnosticată cu atacuri de panică şi a primit indicaţii pentru o medicaţie specifică.

V.V. relatează că acum patru luni a primit un post de conducere la compania unde lucrează, responsabilităţile acestui post fiind destul de mari în raport cu activitatea pe care pacienta o desfăşurase pînă la momentul respectiv.

V.V. relatează că ea este o persoană conştiincioasă, şi că acest fapt probabil i-a determinat pe şefii ei să o promoveze în noul post. Contextul acestei numiri nu a fost însă unul favorabil din punctul de vedere al lui V.V., deoarece cel care ocupase acest post a fost recrutat de o altă firmă, şi-a depus demisia imediat şi nu a avut nici timp „şi nici chef” relatează ea, să îi explice ce are de făcut, materialele lăsate nefiind în măsură să expliciteze cerinţele postului respectiv şi modalităţile de abordare a travaliului în sine.

Pacienta a devenit din ce în ce mai preocupată de noua sa muncă, temându-se de comentariile colegilor iar pe de altă parte se judeca foarte aspru pentru faptul că acceptase postul. Încercând să înveţe ceea ce nu ştia, a început să petreacă din ce în ce mai mult la serviciu, peste program, a început să-şi ia de lucru acasă, neglijîndu-şi familia şi mai ales autocriticându-se aspru pentru aceste lucruri. Tensiunea trăită în ultimile luni, agitaţia resimţită intens, oboseala, cât şi gândurile legate de faptul că trebuia să facă tot ce este posibil să nu piardă acest serviciu au declanşat stări de tensiune care au avut traiectoria descrisă mai sus.

Nu există antecedente heredocolaterale de natură psihică.

Nu există antecedente personale de natură psihică şi nici somatică.

Conceptualizarea cazului:

1.Factori etiologici

- stressul implicat de promovarea la serviciu

- stressul implicat de responsabilitatea mare pe care o are si imaginea pe care si-o face in fata colegilor

2. Ipoteza de lucru

În urma promovarii la locul de munca, pacienta a resimtit un stress puternic si presiune care au dus la aparitia unor simtome de natura somatica care au dus la debutul unor simtome de natura psihica, asupra carora pacienta simte ca nu are control.

Intrucat V. V are tendinta de a interpreta o serie de situatii ca fiind amenintatoare datorita credintelor sale disfunctionale, o data cu aparitia unui eveniment stressor, cum a fost promovarea de la serviciu pe un post pe care nu se simte pregatita, aceasta a dezvoltat atacurile de panica si anxietatea generalizata.

3 . Obiective generale:

1. Ameliorarea până la dispariţie a anxietăţii la un nivel controlat de pacientă care să îi permită reluarea activităţilor curente, munca la companie şi activitatea domestică în condiţii bune;

2. Reducerea simptomatologiei depresive prin modificarea stimei de sine şi a autocontrolului, prin combaterea sentimentului de culpabilitate, a tristeţii şi agitaţiei resimţite;

3. Dezvoltarea nivelului de încredere în propria persoană prin procesul de modificare a convingerilor de bază.

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Pipera


Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • Zona Metrou Pipera, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Hermes Business, Cladirea B, Et.2, Birou Regus 225, Sector 2, Bucuresti
  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0728850906
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri