Loading...

CÂND GREUTATEA ESTE O PROBLEMĂ PSIHOLOGICĂ


Nume: M. P.

Vârstă: 45 ani

Mediu de provenienţă: urban, Bucureşti

Nivel de studii : studii liceale

Statut marital: căsătorită, mamă a doi copii cu vârste de 4 şi 2 ani

Statut economic: superior

Scurta prezentare a evenimentelor semnificative din anamneza pacientului

Clienta spune că a luat în greutate în special după naşterea celei de-a doua fetiţe, având dificultăţi în a mai pierde surplusul de kilograme. În momentul începerii terapiei are 80 de kg la 1,60 m. Spune că are multe informaţii despre alimentaţia sănătoasă dar că nu se poate mobiliza să înceapă aplicarea acestor principii. Principala problemă a clientei este, după spusele ei, că mănâncă multe dulciuri şi produse de patiserie. În rest are obiceiuri alimentare destul de sănătoase. Clienta spune că relaţia cu soţul ei nu are de suferit din cauza greutăţii ei, că au o viaţă sexuală armonioasă şi că e dorinţa ei de a arăta bine, cu atât mai mult cu cât urma să vină vara. Clienta afirma că în permanenţă se gândeşte la mâncare ca şi cum nu ar mai fi şi alte lucruri care să o preocupe în viaţă. Ar dori să piardă în greutate cât mai multe kg şi cât mai rapid, dar totuşi nu crede că poate să facă lucrul acesta. Aduce ca argument pt. îndoiala ei faptul că a citit un articol în care se spunea că celulele au o memorie şi că la persoanele grase aceste celule au în memorie informaţia "de a fi grase". Seara când fetele sunt în paturile lor, clienta are un moment plăcut, numai al ei, când se uită la documentare şi mănâncă ciocolată, foietajuri şi napolitane. De asemenea, clienta povesteşte că deseori soţul ei vine acasă furios şi îi vorbeşte foarte urât (făcând remarci şi cu privire la greutatea ei). Astfel ajung să se certe, iar în final ea ajunge să mănânce din nou dulciuri şi produse de patiserie pentru a-şi crea o stare de bine. Clienta povesteşte că a avut episoade în care şi-a provocat voma pt. a scăpa de alimentele ingurgitate, dar că a renunţat la aceste obiceiuri, dându-şi seama că nu erau sănătoase.

Conceptualizarea cazului:

1. Factori etiologici

            Naşterea copiilor a dus la un surplus de greutate, surplus de greutate care a dus la scăderea stimei de sine a clientei, afectând şi comunicarea în cuplu şi constituindu-se într-un cerc vicios.

2. Analiza funcţională a comportamentului de a mânca dulciuri (modelul ABC comportamental):

Antecedente:

- cearta cu soţul ei

- faptul că are la îndemână dulciuri şi produse de patiserie

- asocierea mâncatului de dulciuri cu privitul la TV.

Consecinţe:

- pe moment clienta se simte bine când mănăncă dulciuri şi acest lucru funcţionează ca o întărire pozitivă

- mănâncă în loc să rezolve problema practică (comunicarea cu soţul ei) şi acest lucru funcţionează ca o întărire negativă (o ajută să evite confruntarea cu el)

Aspecte cognitive:

În momentele de confruntare cu soţul M. experienţiază emoţia de "furie", emoţie care are la bază cogniţiile: "soţul meu este un om insuportabil" şi „soţul meu trebuie să se comporte altfel”. Emoţia secundară este cea de "vinovăţie", având la bază evaluări globale negative cu privire la propria persoană, pe baza comportamentului alimentar compulsiv.

Cogniţia "celulele mele au în memorie faptul că sunt grase şi asta mă împiedică să slăbesc" demotivează clienta în declanşarea schimbărilor alimentare.

3. Ipoteza de lucru

Cogniţiile iraţionale cu privire la soţul clientei determină o emoţie negativă disfuncţională care declanşează comportamentul alimentar compulsiv, comportament evaluat printr-o nouă cogniţie iraţională determinând o nouă emoţie disfuncţională. Acest mecanism întăreşte imaginea negativă de sine a clientei şi o centrare exagerată pe aspectul fizic, mecanism care împiedică valorizarea resurselor clientei. Valorizarea resurselor inconştiente ale clientei este împiedicată şi de credinţa că celulele ei au memoria de a fi grase şi de exigenţele irealiste cu privire la rapiditatea pierderii în greutate şi cu privire la numărul kilogramelor care se doresc a fi pierdute.

Trecerea spre controlul conştient al senzaţiei de foame împiedică manifestarea naturală, firească a acestuia.

Starea de bine pe care o are clienta în momentul îngurgitării de dulciuri funcţionează ca o întărire pozitivă pentru comportamentul alimentar de la sfârşitul zilei sau de după certurile cu soţul ei.

4. Obiectivele terapiei

- stabilirea unor obiective realiste cu privire la timpul şi numărul kilogramelor pierdute

- formarea unor abilităţi de comunicare asertivă

- formarea de noi deprinderi alimentare

- acceptarea necondiţionată de sine

 

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Pipera


Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • Zona Metrou Pipera, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Hermes Business, Cladirea B, Et.2, Birou Regus 225, Sector 2, Bucuresti
  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0728850906
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri