Loading...

ANXIETATEA - MEDICAȚIE SAU PSIHOTERAPIE?

 

Nume: C.I.

Vârstă: 22 ani

Sex: masculin

Mediu de provenienţă: urban, Bucureşti

Nivel de studii : studii universitare

Statut marital: nu este căsătorit, are o parteneră cu care este împreună de trei luni

Statut economic: superior

Diagnostic psihiatric: anxietate generalizată

Scurta prezentare a evenimentelor semnificative din anamneza pacientului

            C. I. este unicul copil al familiei şi are o relaţie foarte bună cu părinţii de care s-a simţit sprijinit mereu. Problemele lui C. au debutat în urmă cu an an şi patru luni când C. a început să aibă tot felul de simptome: greaţă, lipsa poftei de mâncare, ameţeală, nod în gât, dureri de cap. C. a făcut tot felul de investigaţii medicale şi în final a ajuns la psihiatrie. În momentul în care au apărut simptomele C. era în sesiune (ultima sesiune) şi pe punctul de a încheia relaţia cu fosta prietenă, relaţie care dura de 3 ani de zile. C. nu a fost sprijinit de fosta prietenă şi şi-a structurat convingerea că dacă este bolnav va fi mereu părăsit. C. a încetat să frecventeze locurile pe care le frecventa înainte cu prietenii şi iubita lui: baruri, concerte, ieşiri în oraş de frică că se va simţi rău şi ceilalţi vor observa lucrul acesta. Fosta prietenă insista să iasă în oraş, iar el nu reuşea să o refuze, de frică că se vor despărţi, lucru care s-a întâmplat în final. În momentul în care s-a prezentat la terapie C. lua medicaţie anxiolitica de 1 an si 3 luni de zile, doza în care lua medicamentul fiind foarte redusă. C. doreşte să renunţe la medicaţie şi a încercat să facă lucrul acesta, nereuşind să rămână fără medicaţie mai mult de 3 zile. În momentul în care se simte rău (îi este greaţă, simte un nod în gât, nu are poftă de mâncare, are dureri de cap) simte nevoia să ia medicaţie. C. a observat că există zile în care simptomele sunt prezente chira dacă ia medicamente. C. interpretează negativ faptul că ia medicamente "simte că nu are control asupra situaţiei" şi doreşte să renunţe. C. are o prietenă de 3 luni de zile, căreia nu i-a spus că ia medicaţie şi nici că vine la psihoterapie de frică că va fi părăsit. În momentul în care se află cu prietena sa este îngrijorat că i se va face rău, nu va avea poftă de mâncare şi aceasta va observa. De asemenea, îşi face griji la serviciu că ceilalţi vor observa că mănâncă puţin şi îşi vor da seama că are o problemă. Evită să meargă cu transportul în comun de teamă că se va simţi rău şi nu va putea să gestioneze situaţia, neavând controlul. Preferă de aceea să meargă cu maşina personală. C. povestete că în clasele primare, avea zilnic dimineaţa dureri de burtă care dispăreau ca prin minune când ajungea la şcoală şi îşi vedea colegii.

Nu există antecedente heredocolaterale de natură psihică.

Nu există antecedente personale de natură psihică şi nici somatică.

Conceptualizarea cazului:

1.Factori etiologici

- stressul implicat de susţinerea examenelor din ultima sesiune

- stressul implicat de despărţirea de fosta iubită        

2. Ipoteza de lucru

Stressul implicat de problemele cu care s-a confruntat C. a dus la apariţa unor simptome somatice care au fost interpretate ca indicatori ai unor probleme la nivel psihic în afara capacităţii de control a subiectului, fapt care a determinat amplificarea simptomelor, creându-se astfel un cerc vicios.

Subiectul a dezvoltat o anxietate anticipatorie legată de situaţiile în care au fost cel mai adesea prezente simptomele, anxietate ce a dus la confirmarea temerilor. Ulterior convingerile subiectului legate de apariţia simptomelor au fost întărite, subiectul neavând şansa să şi le invalideze, evitând confruntarea cu acele situaţii.

Simptomele somatice reprezintă un coping dezadaptativ la situaţiile stresante (ipoteză susţinută şi de acuzele somatice din copilărie).

3. Obiectivele terapiei

- formarea unor deprinderi de comunicare asertivă

- întărirea stimei de sine

- dobândirea unor strategii de coping adaptativ pentru situaţiile stressante

- reluarea activităţilor cu grupul de prieteni şi cu partenera

Te așteptăm cu drag

Pentru mai multe informații, va trebui să ne contactezi.

Cabinet Pipera


Cabinet Lujerului


Cabinet Gorjului

Despre noi


Suntem o ehipă de psihologi tineri, dar cu experiență, entuziasmați și empatici, gata să folosim toate aceste resurse în sprijinul tău

Te poți programa chiar de aici sau poți doar să ceri mai multe informații.

Trimite un mesaj

Adresa

  • Zona Metrou Pipera, Bd. Dimitrie Pompeiu nr. 5-7, Hermes Business, Cladirea B, Et.2, Birou Regus 225, Sector 2, Bucuresti
  • str. Cupolei nr. 5, bl. 2B, sc. 1 ap. 2, parter, 061153, aproape de Cora Lujerului
  • Bld. Iuliu Maniu 156A, parter, Sector 6, Bucuresti cod 061117
  • 0728850906
Confidențialitate     Protecția datelor personale     Parteneri